Veien til god nettverksbygging og mentorskap

I en undersøkelse utført av Forbes kommer det frem at det er en fordel med et godt nettverk når man skal søke jobber i næringslivet. Det kommer frem at 80% av bedrifter foretrekker referanser når de er på utkikk etter nye ansatte. 80% av stillinger blir aldri utlyst, fordi bedrifter helst vil komme i kontakt med ansatte via referanser og nettverk. 70% av dagens ansatte fikk deres nåværende jobb gjennom nettverk. Dette beviser at det er avgjørende med gode kontakter når man skal søke jobb i næringslivet. Hvordan skaffer man seg et godt og relevant nettverk, og et godt mentorskap? 

First-Round er et gratis kurs bestående av åtte moduler. Gjennom de åtte modulene får man kunnskap om hvordan du skal finne en relevant mentor. Du lærer hvordan man skaper et nettverk med profesjonelle folk og referanser. Kurset pusher deg også til å ta det første steget mot å komme i kontakt med folk fra næringslivet som er relevant for ditt yrke eller bransje. Jeg skal nå oppsummere de viktigste tingene jeg tok med meg fra kurset. Det er viktig å påpeke at dette er en forkortet versjon av kurset, og at kurset omhandler langt mer enn det som kommer frem i denne oppsummeringen. 

Skjermdump av First Round kurset fra first-round.teachable.com

Hvordan søke hjelp fra andre profesjonelle? 

Helt fra starten av dette valgemnet har vi blitt fortalt hvor viktig det er skape et nettverk på LinkedIn. Jeg hadde lite erfaring med LinkedIn før dette emnet, men etter å ha satt seg inn i det har jeg allerede knyttet kontakt med flere studenter, forelesere og noen få fra næringslivet. 

1 Modul: Den første modulen i kurset omhandler hvilke kvaliteter du selv har når det kommer til arbeidslivet. Denne modulen skal hjelpe deg med å identifisere deg selv, som student og som senere ansatt. Gjennom utdanningsløpet tilegner du deg kunnskap som skal gjøre deg sikrere på deg selv når du skal ut i arbeidslivet. Modulen tar videre for seg fem kvaliteter som er viktige verktøy å ha med seg når man skal søke hjelp fra andre profesjonelle. 

 • Empati – Evne til å se ting fra den profesjonelle sitt synspunkt
 • Nysgjerrighet – Vise at du er nysgjerrig og interessert i å lære fra den profesjonelles erfaringer og råd
 • Takknemlighet – Vis at du er takknemlig for at de har satt av tid snakke med deg og gi deg råd
 • Relevans – Fortell dem hvorfor du tok kontakt og hvorfor samtalen er nyttig 
 • Respekt – Behandle dem som hjelper deg med respekt og slik du selv vil bli behandlet 

Hvordan finne en mentor via LinkedIn?

De neste modulene handler om hvordan man skal finne en mentor på LinkedIn basert på dine interesser. Modulen tar for seg følgende måter å knytte kontakt på: 

 • Perfect overlap – En person som du kan identifisere deg med.
 • Great overlap – En person som studerer på samme skole som deg, men inne nødvendigvis studerer det samme. 
 • Similarities– En person du ønsker å jobbe for, som har studert lignende retning som deg. 
 • Someone interesting– En person du er nysgjerrig på. 

Videre handler neste modul om hvordan du skal ta kontakt med en profesjonell på LinkedIn. I kurset kommer det frem at det er viktig å vise interesse for yrket og bransjen til vedkommende man vil knytte kontakt med. Meldingene du skal sende må være korte og konkrete, og det er viktig at du ikke snakker rundt grøten. Det er betydelig at du svarer på følgende spørsmål:

 • Who – hvem er du?
 • Why– Hvorfor sender du melding til denne personen.
 • What– Hva er formålet med å ta kontakt. 

Bilde av inlytics fra Unsplash

Koordinering

Modul 4 og 5 handler om koordinering. I disse modulene lærer man hvordan man skal koordinere samtalen når den du vil ha kontakt med svarer deg. Det er viktig at spør personen om det er greit å benytte personens tid, og har respekt for tiden til vedkommende. Videre er det viktig å gjøre samtalen kort og konsis, samt planlegge på forhånd slik at det er enkelt å holde en oversiktlig samtale. 

Koordinering av samtale

I denne modulen lærer man hvordan man skal starte, holde og avslutte en samtale. Her må man også ha de fem kvalitetene jeg nevnte helt først i innlegget i bakhodet, og det er viktig å takke for samtalen og tiden deres når man er ferdig med samtalen. 

Hvordan få mest mulig ut av samtalen?

Videre i kurset får man kunnskap om hvordan man skal føre en samtale, slik at utbyttet av samtalen blir størst mulig. Det vil lønne seg å gjøre research på forhånd, slik at man kan stille gode og relevante spørsmål under samtalen. Man kan dele slike spørsmål inn i tre kategorier: 

 • The main question– burde omhandle bedriftens eller den profesjonelles historie
 • The second question– burde omhandle arbeidet bedriften eller personen gjør i dag
 • The third question– her burde mentoren komme med gode tips og råd til deg, basert på hva samtalen har handlet om

Hvordan bygge langvarige relasjoner og holde på disse relasjonene?

Avslutningsvis i kurset lærer man hvordan man skal bygge langvarige og gode relasjoner. Det er lurt å avslutte en samtale med et spørsmål som går ut på om mentoren er villig til å fortsette å holde kontakten. På denne måten får mentoren inntrykk av at samtalen dere hadde var interessant og lærerik for den andre parten. Med dette skapes en relasjon, og det er slike relasjoner som gir muligheter for referanser og kontakter i bransjen du interesserer deg for. 

Bilde fra Cytonn Photography fra Unsplash

Som en oppsummering vil jeg si at dette kurset har vært svært lærerikt. Dette ville jeg absolutt anbefalt til alle som ønsker en fremtid innenfor næringslivet. Gjennom kurset vil du lære deg hvordan man skaffer seg en mentor, og hvordan man beholder en god relasjon i etterkant med denne mentoren. En slik mentor kan igjen skaffe deg kontakter og et nettverk som kan gi deg spennende muligheter innenfor bransjen du ønsker en fremtid i. Etter dette kurset kommer jeg garantert til å benytte LinkedIn i større grad, og ikke minst forsøke å ta kontakt med en mentor innenfor den bransjen som jeg interesserer meg for. 

Kilder brukt:

En tanke om “Veien til god nettverksbygging og mentorskap

 1. Hei Anabelle!

  Flott oppsummering av kurset! 🙂 Helt supert at du starter innledningen ved å informere om viktigheten av et godt nettverk, før du leder leseren videre til selve oppsummering av kurset. Ikke glem å legge ved den kilden (Forbes) i kildelisten også 😀 Du har tiltrekkende overskrift og gode underoverskrifter som gjør innlegget oversiktlig 😀

  Jeg henviser til min forrige kommentar angående URL. Man tenker sikkert at det ikke er så viktig, men for søkemotoroptimalisering så er det hensiktsmessig å ta en titt på det 🙂

  Godt jobbet! Jeg gleder meg til å lese mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *