Hvordan bidro sosiale medier til angrepet på den amerikanske kongressen?

Den 6. Januar 2021 tvang Trump-tilhengere seg inn i kongressen da valgmannstemmene ble telt. Først flere timer senere fikk politiet kontroll over det amerikanske demokratiets høyborg, og fem mennesker mistet livet i stormingen. En av tingene som skilte seg ut ved dette politiske dramaet, var rollen sosiale medier spilte både før og under selve handlingen. Det er dog ikke så mye informasjon å finne på internett som omhandler sosiale mediers rolle i dette dramaet.

Kristin Løken Stavrum er leder for Ytringsfrihetskommisjonen under Kultur -og likestillingsdepartementet. I en artikkel publisert på idag.no ytrer hun at hun stiller seg kritisk til hva de sosiale mediene har gjort de siste ukene av valgkampen i USA. Hun mener at gigantiske SoMe plattformer som har holdt seg passive under store deler av Trumps tid som president, men som plutselig bestemmer seg for å kaste han ut fra plattformene, minner om en politisk «rigging» av valgkampen. Jeg må si meg uenig, og her er hvorfor..

Bilde av Saul LOEB APF

Twitter-Trump

I ukene som ledet opp mot opprøret den 6.januar, uttrykte president Donald Trump gjentatte ganger at han ønsker at sine støttespillere skulle kjempe mot kongressen om å godta valgresultatene som viste at Joe Biden vant. 

Etter å ha forsynt tilhengeren sin med løgnen om at demokratene hadde «rigget» valget i månedsvis, og til slutt måtte innse at valget var tapt, beordret han tilhengerne sine om å «kjempe» for han. I desember 2020 sendte Trump også ut et slag-rop til sine støttespillere og oppfordret dem til å samles på hans vegne den 6.januar. 

12. desember: Trump twitret «Wow! Tusenvis av mennesker samles seg i Washington for Stop and Steal. Visste ikke om dette, men jeg kommer til å følge med på dem! #MAGA». Han twitret også «VI HAR BARE BEGYNT Å KJEMPE!». 

I ukene etter dette og frem til 6. januar twitret flere i teamet rundt Trump at de så frem til 6. januar hvor alle skulle samles utenfor kongressen.

6. Januar: «Landet vårt har fått nok. Vi klarer ikke mere, og det er det dette handler om» uttalte Trump fra talerstolen. Publikum ropte senere «Kjemp for Trump! Kjemp for Trump! Kjemp for Trump!». 

Da Trump var ferdig med denne talen, hadde tilhengerne allerede startet å samle seg utenfor Kongressen. Trump ble aldri med dem, men i løpet av ettermiddagen la han ut en videouttale der han ba demonstrantene om å dra hjem. 

Utover ettermiddagen twitret han også gjentatte ganger. Blant annet «Støtt politiet i Capital. De er virkelig på vår side. Vær fredelig». 

Bilde: skjermdumper fra Twitter

I forkant av onsdagen 6.januar 2021, ble det i flere forumer på internett ytret misnøye fra Trump-tilhengere angående det pågående valget. Diskusjoner om vold fant sted på ulike Trump-grupper på Facebook og Instagram, samt ulike meldingstjenester som Telegram og Parler. 

Det ble diskutert at ved å stanse tellingen og kunngjøringen av valgstemmene som er sertifisert av staten, kunne man stoppe kongressen fra å utrope Joe Bidens seier, og ved det beholde Donald Trump som president i Det Hvite Hus. 

«Hvis vi okkuperer Kongress-bygningen blir det ingen avstemning,» skrev en bruker på Trump-forumet «The Donald» tirsdag 5.januar. Dagen etter stormet hundrevis av ekstremister bygningen, for å gjøre nettopp dette. 

«Vi må overvelde alle vaktene og politimennene» svarte en annen bruker inne på forumet. Andre brukere responderte og antydet at de kunne gjennomføre dette ved å bruke sidedører eller underjordiske tuneller for å få inngang til bygningen. 

Bilde: skjermdumper fra Twitter

Tiden før angrepet

I ukene før stormingen har ekstremister gjentatte ganger ytret sitt ønske om kaos og ødeleggelse ved protestene den 6.januar i Washington, uttalte Jared Holt, som er besøkende stipendiat ved Digital Forensic Research Lab. Han forteller at demonstrantene benyttet online-plattformer til å motivere hverandre til å delta på stormingen. 

«Jeg ville heller dø to ganger bare slik at familien min og vennene mine kan leve i frihet» tweetet en av Trump-tilhengerne fire dager før stormingen. 

En annen svarte at «korrupte politikere trenger å straffes for forræderi. Ta med treverk, og vær klar utenfor kongressen. Vær mentalt forberedt på dra dem ut og sette dem på plass». 

 Flere forumer ble i dagene før stormingen overvåket av DFRLab. Her så man diskusjoner og planlegging av store folkemengder som skulle ta seg inn på kongressen. 

Dette er eksempler på hvordan sosiale medier og plattformer var med på å motivere og dra med seg flere på denne stormingen. Ekstremistene som var med på stormingen live-streamet også handlingen. Under streamingen skrøt de av kaoset minutt for minutt, mens andre Trump-tilhengere samlet seg på forumene og heiet på innsatsen. Noen nettsider, eksempelvis Paler og The Donald krasjet også på grunn av all trafikken.  Da nettstedene krasjet var ikke tilhengerne trege med å legge ut innholdet på andre fungerende nettsteder. 

Bilde: AFP

Trump lært av Obama? 

Selv om Trump har satt tydelige spor på sosiale medier, er han faktisk ikke den første presidenten som har benyttet internett under sin tid på Det Hvite Hus. Karl Philip Lund skriver i en artikkel på Digi.no at Obama benyttet e-post markedsføring flittig under sin valgkampanje. Videre forteller Lund om en ydmyk, men treffsikker internettstrategi som flere etterfølgere burde la seg inspirere av. 

Det er vanvittig hvor stor oppmerksomhet Donald Trump har fått verden over for sin bruk av SoMe. I motsetning til Barack Obama, har Donald Trump hatt en langt mindre ydmyk og mer arrogant holdning i sin kommunikasjon. Det er ingen tvil om at Obama´s internettstrategi var lønnsom og at han kunne kommunisere til store deler av befolkningen, men hva var ikke Donald Trump sin? Bare se på 6. januar … 

Sosiale medier er problemet? 

Eksperter har uttalt at bruken av disse politiske gruppene og forumene på internett fremhever utfordringen med online ekstremisme i form av desinformasjon og hat til politiske ledere. Dette er uregulerte systemer som lenge har holdt konspirasjoner i livet, og gjort det mulig for ekstremister å bli radikalisert. DFRLab forskerne forteller også at disse mindre plattformene sannsynligvis vil komme seg unna kontroller fra offentligheten, fordi det er så mange av dem der ute. 

Direktøren for DRFLab mener derimot at problemer ligger dypere enn sosiale medier. Hele bransjen av falske nyheter, samt politikere som heller bensin på bålet ved å spre uriktig informasjon er en stor del av problemet. Han mener dette er langt mer enn et sosiale-medier problem. Videre forteller han at våre folkevalgte som sprer desinformasjon, samt våre tradisjonelle nyhetskanaler som eksempelvis Fox News forsterker spredningen av denne informasjonen. 

Trumps Facebook-konto, som ble tatt ned, ble ikke noen stopper for hans formidling på nett. Facebook og Twitter har vært presidentens megafon gjennom hele sin periode på Det Hvite Hus. Begge selskapene har derimot uttalt at han ikke vil kunne fortsette å bruke plattformene hvis han fortsetter å bryte reglene. 

Stormingen av Kongressen brakte stor medieoppmerksomhet, også blant kjente og profilerte personer. Etter opptøyene gikk politikere ut og oppfordret eiere av sosiale medier til å gjøre mer for å dempe politisk innhold og feilinformasjon. Mark Zuckerberg, grunnleggeren av Facebook, gikk ut og fastslo at Facebook ikke var ansvarlig for opptøyene. Videre uttalte han at han mener splittelsen vi så 6. januar først og fremst er et resultat av et politisk -og mediemiljø som driver amerikanere fra hverandre. 

Hvordan hindre at dette skjer igjen? 

Jeg mener at spredning av desinformasjon på internett ikke bare er en trussel mot demokratiet, men også undergraver viktig innsats for å reagere på pandemien eller bekjempe klimaendringer. Stavrums påstand om at det lignet «rigging» av et politisk valg fordi sosiale plattformer kastet ut Trump, stiller jeg meg kritisk til. Jeg mener derimot at denne hendelsen var med på å bevise en gang for alle, inkludert eierne av plattformene at propaganda på nett fører til fysiske handlinger og at fortsettelse kunne fått enda større konsekvenser. Det bør opprettes grupper eller bedrifter som ser på skadene av desinformasjon i sosiale medier eller lanserer nettsteder for å bekjempe viral propaganda. Da spredning av informasjon i sosiale medier forvandles til fysisk vold, er det absolutt på tide å gjøre noe. Forbedring av online innholds-moderering i form av lovgivning som krever at sosiale medier og teknologibedrifter skal øke deres gjennomsiktighet, kan også være med på å hindre slik aktivitet. Amerikanske -og utenlandske lovgivere bør i hvert fall diskutere hvordan slike plattformer kan beholdes på en forsvarlig måte uten å kvele ytringsfriheten.

Colorado members of Congress safe after Trump supporters overrun U.S.  Capitol
Bilde: Denver7

 Som en konklusjon er det en ting som er helt sikkert; 6. januar var en dag hvor de ødeleggende effektene av spredning av desinformasjon kom frem i lyset. Folk ble holdt som gisler, evakuert og ble utsatt for vold på grunn av feilinformasjonen som spredte seg i sosiale medier og i samfunnet generelt. Etter min mening trengs det konkretiserte retningslinjer for hva slags type informasjon politikere og tilhengere kan spre i sosiale medier. Dette fordi en slik hendelse kan skje igjen, og denne gangen få langt mer brutale konsekvenser.  

Kilder:

https://www.rfi.fr/en/international/20210108-trump-vows-smooth-transition-of-power-as-calls-for-his-removal-escalate-capitol-joe-biden-presidential-elections-politics

https://www.bbc.com/news/technology-55569604

https://edition.cnn.com/2021/01/18/perspectives/capitol-mob-social-media/index.html

https://www.straitstimes.com/world/united-states/how-social-media-helped-enable-the-storming-of-the-us-capitol

https://idag.no/nyheter/samfunn/verden/kritisk-til-utestengelse-fra-sosiale-medier/19.35176

https://www.digi.no/artikler/den-perfekte-internettstrategi/280196

4 tanker om “Hvordan bidro sosiale medier til angrepet på den amerikanske kongressen?

  1. Hei Anabelle!

    Knallbra innlegg! Du går gjennom hendelsesforløpet i god detalj. Det jeg liker spesielt godt, er at du har trukket frem en artikkel og redegjør deretter opp for eksempler som støtter opp dine poeng. Kjempe flott! Dette er spesielt hensiktsmessig når man skal skrive om personlige meninger. Da er det alltid veldig viktig å benytte seg av troverdige og relevante kilder som leder opp til det poenget du ønsker å få frem, noe som du har gjort.

    Veldig bra skrevet 🙂

  2. Enig med Kim her, dette er et solid innlegg, Anabelle! Du er flink til å hente inn relevante kilder, og kombinerer fakta og informasjon med egne meninger på en god måte. Interessant å lese disse sitatene du har gravd frem!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *